Många är vi som minns den tragiska händelsen 10 september 2003 när Anna Lindh blev svårt knivskuren av Mijailo Mijailović, och dog tidigt morgondagen efter på Karolinska universitetssjukhuset. Anna Lindh var en av vår tids mest framgångsrika politiker, både här hemma i Sverige och utomlands. Hon kämpade hårt för ett demokratiskt samhälle och för mänskliga rättigheter. Anna hade en juristutbildning och började sin politiska karriär i SSU – Socialdemokratiska Ungdomsförbundet. Senare kom hon att bli både miljöminister och utrikesminister. Hon bedömdes även att bli Sveriges första kvinnliga stadsminister. Anna Lindh föddes 9 juni 1957 i Enskede, Stockholm.

Om Anna Lindhs Minnesfond

Den här fonden är obunden partipolitiskt och den grundades strax efter Annas död i september 2003 av Anna Lindh-akademien. Verksamheten finansieras genom olika gåvor och det är först och främst organisationer och privatpersoner som bidrar med detta. Minnesfonden är till för att stödja organisationer och privatpersoner som precis som Anna Lindh gjorde, även i dag vill kämpa mot likgiltighet, förtryck, orättvisor och fördomar. Fonden anser att det är väsentligt att människor ska kunna leva ett bra liv i en miljö där mänskliga rättigheter gäller. Minnesfonden vill också att våldet inte får övervinna en tro på fred och demokrati.

Hur ger du en gåva till minnesfonden?

Du kan sätta in pengar som till exempel en hyllningsgåva till någon som fyller år eller vid någon annan bemärkelsedag. Du kan hedra minnet av en nära anhörig eller vän som gått bort. Detta istället för blommor vid begravningen. Det bästa sättet är att du vill bli månadsgivare, och då dras ett belopp via autogiro från ditt konto varje månad. När fonden fått dina pengar får du redan efter ett par dagar ett minnesbrev, gåvobevis eller hyllningsbrev med posten. Du kan alltid ringa eller mejla till minnesfonden om du har frågor om deras verksamhet.