Om någon nära anhörig dött av en sjukdom som har en minnesfond, står det ofta i dödsannonsen att det går att skänka pengar till en viss fond. Det brukar vara till Cancerfonden, Barncancerfonden, Läkare utan gränser, Hjärt- och lungfonden med många flera. Att ge pengar till den fond de anhöriga meddelar, hedrar du den avlidna i form av pengar till något givande, istället för att ge blommor.

 

 

Hur fungerar det när man ger en minnesgåva vid en begravning?

När det står i dödsannonsen att de anhöriga gärna vill att du skänker pengar till en fond, brukar det ofta vara den dödes önskemål. Viktigt att känna till är att förutom det belopp som kommer in brukar det kosta omkring femtio kronor som går till att administrera fonderna. Därför bör du skänka minst ett par hundralappar så det är till nytta för minnesfonden.

Varför bör du skänka pengar till en minnesfond vid en begravning?

Du bidrar då till välgörande ändamål. Det gäller både som hjälp till människor som har det svårt i Sverige eller i andra länder i världen. Det kan vara bidrag till forskning när det gäller sjukdomar som är obotliga eller kanske som ett bidrag för att göra vår värld till ett bättre ställe att leva i. Det finns fonder av alla olika slag och några är riktade mot något intresse du brinner för och då kan du bli månadsgivare till den minnesfonden. Ofta dras då pengar från ditt konto via autogiro.

Att starta en minnesfond när någon anhörig dött

Smidigast är att öppna ett bankgirokonto i eget namn och även själv sköta det administrativa. Döp sedan helst insamlingen eller kontot så det har en slags relation till den som dött. Då vet alla att pengarna de donerar blir placerade på rätt konto. De allra flesta begravningsbyråer har jurister som kan detta om minnesfonder och kan hjälpa till så allt går rätt till.