En fond där du kan hedra minnet av en omtyckt anhörig som dött är Hjärnfonden. En fond som vår kronprinsessa Victoria är beskyddare av. Liksom när det gäller andra fonder som ofta benämns i dödsannonsen att anhöriga gärna vill att du skickar en gåva till, så är det även vanligt att Hjärnfonden står som minnesfond. När du skickat din gåva hit får du ett vackert minnesblad hemsänt. Genom begravningsbyråns hemsida finns en länk till fonden och där fyller du i den summa du vill skänka och kryssar även för det motiv du önskar på minnesbladet. Du kan betala via inbetalningskort, internetbank eller via kortbetalning. På hemsidan skriver du även i din personliga hälsning på det motiv du valt. Sedan tittar du igenom så allt är rätt skrivet innan du skickar iväg det.

Vart går då din gåva?

Den gåva du skänkt går till olika forskningsprojekt som Hjärnfonden stöder. Det kan vara klinisk inriktning som innebär förbättringar inom sjukvården. Forskning inom den kliniska inriktningen leder förhoppningsvis till att skador, sjukdomar och funktionsnedsättningar kan lindras, botas eller till och med förebyggas. Andra projekt siktar till att öka kunskaper om grundläggande funktionssätt som korrigerar nervsystemets funktion och utveckling. Det är viktigt att forska för att komma underfund med hur vissa sjukdomssymptom uppstår.

Starta en egen insamling

Du kan även starta en egen insamling om någon anhörig dött. Hjälp hur du ska börja kan du få av den jurist som finns på begravningsbyrån. Det är alltid en fördel, eftersom det är viktigt att lagar följs. Du startar oftast en insamling till en välgörenhet via nätet. Facebook är en bra källa, för de flesta har numera ett konto där. När du startar en egen insamling via sociala medier, kan du engagera dina vänner och även andra omkring ett viktigt syfte. Om din kära anhörig dött av en sjukdom som behöver bidrag för forskning är detta sätt mycket bra för att nå ut till så många som möjligt.